Cuketová pomazánka na topinky
Cuketa je tu základem teplé pomazánky, která se hodí k běžné večeři i k pohoštění. Je naprosto veganská, ale pokud se bez masa neobejdete, stačí při smažení cibulky přidat kousky slaniny.
Potřebovat budeme:
- Cuketa – 300 g loupané nebo neoloupané cukety ale zbavené semínek
- Cibule nejlépe červená, pro tu hezkou barvu – 1 kus
- Sůl – 1 špetka
- Olej – 2 polévkové lžíce
- Česnek – 5 větších stroužků
- Hořčice dijonského typu – 1 čajová lžička
- Pepř, červená paprika, chilli podle chuti špetku
- Sójová omáčka – 1 čajová lžička
- Jarní cibulka – 2x naťová část
- Petrželka nebo jarní cibulka na ozdobu
- (Do případné masové varianty pokrájíme 50 g slaninky)
A jak na to:
Omytou cuketu zbavíme semínek, nastrouháme ručně nebo v robotu. Nasolíme, necháme cuketku vypotit přebytečnou vodu, pak promačkáme a vody zbavíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme cuketu a prolisujeme česnek. Dochutíme ostatními ingrediencemi a mícháme asi 8 minut. Tak v polovině přidáme pokrájenou jarní cibulku, aby zůstala více křupavá.
Pomazánku podáváme ještě teplou s topinkami nebo celozrným pečivem.
Dobrou chuť!