Patizon plněný švestkami a…
…zeleninou
- Patizon – 1 kus
- Cuketa – 1 menší
- Cibule – 1 kus
- Paprika – 1 kus
- Rajče – 1 kus, nebo 5 keříkových
- Česnek – 1 až 2 stroužky podle velikosti
- Švestky sušené – 5 a více švestiček, podle toho, zda chcete nasládlejší chuť
- Bazalka – několik čerstvých listů
- Sůl
- Pepř
- Olej
- Petržel (nebo bazalka) – na finální ozdobu
…uzeným masem a povidly
- Patizon – 1 kus
- Cuketa – 1 menší
- Cibule (nejlépe červená) – 1 kus
- Česnek – 1 až 2 stroužky podle velikosti
- Uzené maso – asi 150 g
- Švestky sušené – 5 a více švestiček, podle toho, zda chcete nasládlejší chuť
- Švestková povidla – 1 polévková lžíce
- Bazalka – několik čerstvých listů
- Sůl
- Pepř
- Olej
- Petržel (nebo bazalka) – na finální ozdobu
Může se zdát, že díky švestkám a UFO tykvi máme už nakročeno jednou nohou k podzimu… Ale sušené švestky si lze dopřát celoročně a třeba v letní deštivý den nás tahle pečená patizonová dobrůtka skvěle zahřeje a zasytí.
Jako přílohu si lze dopřát brambory, čerstvý zelený listový salát, nebo rozpečenou bagetku s bylinkovým máslem. (Recept na bylinkové máslo naleznete zde.)
Je to také dobré využití hojné úrody cuket. Patizon s cuketou jsou si chuťově podobní a nekonkurují si. (Co s dalšími cuketami se podívejte v tomto článku.)
Pro vegetariánskou verzi můžeme posypat náplň parmezánem.
Připravíme si patizon:
Patizonový létající talíř pečlivě omyjeme, není třeba ho loupat a odřízneme vršek se stopkou jako pokličku. Mladé a malé kousky jsou pěkně samy, větší plod už stojí víc námahy a opatrnosti. Vydlabeme lžící semínka a do misky samotnou dužninu. V některých receptech na plněné patisony se vnitřek nechává a jen se doplňuje zelenina. V tomto receptu si dužninu chceme trochu předpřipravit – pro efekt se tu použila kuličková lžička na melouny, ale i obyčejná lžíce bohatě stačí.
Jak na náplň?
Zeleninová verze:
Patizonové vydlabánky – kuličky zlehka osmahneme na troše oleje a nadrobno nakrájené cibulce spolu s cuketovými kostičkami. Přidáme oblíbenou zeleninu jako rajčátka a papriku, rozmačkaný stroužek česneku a nasekané lístky čerstvé bazalky. Jako poslední přidáme na proužky nakrájené sušené švestky. Dochutíme solí a pepřem.
Verze s uzeným:
Podobný postup – na pánev vložíme na kostičky pokrájené uzené a nadrobno nakrájenou cibulku, necháme vysmahnout šťávu. Přidáme sušené švestky a lžíci povidel. Přiklopíme pokličkou, než se chutě pěkně spojí. Po pár minutách stáhneme z plotny a směs si odložíme vedle na talířek. (Pozor! 😊 Jsou mezi námi tací mlsalové, kteří vědí, že si švestky s masem náramně rozumějí. A už jen tahle pochoutka by jim stačila ke štěstí… Je to dobrota. Talířek je tedy nutné před nenechavci jedním okem hlídat 😊. Na vyprázdněnou pánvičku kápneme trochu oleje, vložíme vydlabané patizonové kuličky spolu s pokrájenou cuketou, rozmačkaný stroužek česneku a trochou bazalky. Dochutíme solí a pepřem. S masem budeme mísit, teprve až budeme plnit létající talíř.
A jak dál?
Připravenou směsí naplníme vydlabaný patizonový disk. (Vegetariáni mohou k veganskému základu přidat rozšlehané vajíčko a nastrouhaný parmezán. Sýr se pak ještě přidá na pár minut „bez pokličky“, až bude skoro pečeno.)
Dáme na pekáček s trochou oleje a vody, přiklopíme částí se stopkou a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 až 60 minut podle velikosti plodu. Průběžně poléváme výpekem. Asi 10 minut před koncem pečení odklopíme patizonovou pokličku trochu stranou, aby se i vnitřek mohl svrchu propéci dokřupava.
Před podáním dozdobíme čerstvými bylinkami – bazalkou a petrželkou. Pro děti tak třeba vzniknou malí zelení pidimužíčci vykukující zvědavě z létajícího talíře. Dodáme přílohu a už stačí nadlábnout se pořádně a vydlabat vše až ke kůrce.
Přejeme vám vesmírně nesmírně dobrou chuť!