Velikonoční vajíčka obarvená zeleninou
Zeleninou se dá obarvit Velikonoční vajíčka! Opravdu!
Jakých barev lze docílit a jak na to?
žlutá, zlatá, oranžová – kurkuma (čerstvá i v prášku)
modrá – červené zelí
červená, hnědočervená, růžová – červená řepa
hnědá – cibulové slupky
zelenkavý nádech – listový špenát
zelená – kurkuma + červené zelí
Dále lze použít i ibiškový květ (modro-šedá), borůvky (modrá), červenou čepu + červené zelí (vínová, černá), sladkou papriku (oranžová), kávu nebo čaj (hnědá), červené víno (černá)…
Pamatujte, že přírodní barviva jsou nestálá, můžou se časem měnit a každé vajíčko bude vypadat trochu jinak.
Jak barvit zeleninou:
- nastrouhej nebo nakrájej surovinu na malé kousky
- zalij 1l vody
- přidej 2 lžíce octa
- ponoř vajíčka (čerstvá nebo vyfouknutá)
- přiveď k varu, povař 15-20 minut a nech zchladnout
- Pro intenzivní barvu nech louhovat přes noc, světlejšího odstínu dosáhneš kratším louhováním.
Barvit můžeš i ve studeném nálevu: ponoř vyfouknutá nebo natvrdo uvařená vajíčka, nech louhovat minimálně několik hodin, ideálně přes noc.
Studený nálev lze použít vícekrát, použitím ale ztrácí na intenzitě.
Mramorový efekt
Kousky zeleniny z nálevu můžeš přecedit a použít k dalšímu barvení – mramorovanému efektu.
Rozmixuj třeba povařenou červenou řepu nebo zelí, vajíčko obal hmotou a nech několik hodin stát. Výsledkem bude krásně mramorovaný barevný efekt!
Pohraj si s barvami, míchej a kombinuj 🙂