Řepa
Řepa – náš milý zahradní „maskot“ a součást pozdravu: „Řepu na to!“
Pečená červená řepa – jeden z mnoha způsobů…
Má svoji domovinu ve Středomoří a byla známa už ve starověké Babylonii. Až do ranného novověku se v kuchyni využívala spíš nadzemní listová část, kořen pak většinou v léčitelství. To se sice v posledních staletích změnilo a bulva řepy je strávníky milována i proklínána, ale na ty listy by se taky nemuselo zapomínat (…malý tip na konci článku).
Obsahuje hodně vitamínu z řady B a C, křemíku, který je důležitý pro vazivové tkáně cévy a kůži. Dále provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, selen, zinek, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium. Kyselina listová pak povzbuzuje tvorbu hormonů, jako jsou třeba hormony štěstí.
Řepu máme spojenou nejčastěji s její typickou červenou barvou, potkat ale můžeme i nejrůznější odstíny žluté a oranžové, bílou a dokonce proužkovanou.
A malé fígle do kuchyně, až se do toho pustíte:
Loupání je dobré provádět nejlépe v gumových rukavicích; skvrny na rukou lze vymýt vlhkou solí a citronovou šťávou. Prkénka na krájení vyčistíme od řepných skvrn slabým roztokem sava.
Tip na skvělé dochucení:
Tohle koření a dochucovadla budou pro čarování s řepou to nejlepší: bobkový list, nové koření, hřebíček, tymián, kopr, česnek a citrusová šťáva i kůra. Zemitá chuť řepy pak nebude tak výrazná. Saláty skvěle chutnají s octem, jako je balsamico nebo jablečný. Řepná šťáva smíchaná s jablečnou je báječná, osvěžující a zdravá nejen pro podzimní dny moštování a odšťavňování.
A ten tip? Čerstvé mladé lístky obzvláštní zeleninový salát, starší listy se dají nasekat třeba do špenátu. Top je řepa i v přírodním barvení velikonočních vajíček nebo textilií. Při ustálení barvy vždycky pomůže několik lžic octa, které přidáme do varného osoleného roztoku.