Česnek
Česnek je domovem ve stepích střední Asie, dtud se rozšířil i směrem do Evropy už před 5000 lety. Patří k nejstarším léčivým rostlinám starověkého světa. Česnek obsahuje těkavé silice se sirnými sloučeninami, selen a vitamíny A, B, C a E. Těkavé oleje a sirné sloučeniny jsou zodpovědné za jeho štiplavý zápach, ale také za jeho léčivé vlastnosti – Je to výborné antibiotikum zlepšuje prokrvení a pomáhá při srdečních a zažívacích obtížích. Zpomaluje stárnutí buněk. Má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a je považován za velmi účinný imunitní stimulant. Lze užívat i v rámci prevence a při prvních příznacích nejrůznějších onemocnění. Působí i dezinfekčně, napomáhá vypuzovat z těla parazity.
Jak je to s jeho palčivostí? Aby začal česnek pálit, musí u něj dojít k porušení jednotlivých buněk. Čím víc se jich poruší, tím ostřejší česnek je. Palčivost si tedy můžeme snadno určit tím, jak intenzivně česnek nasekáme – nejméně výrazný je česnek rozpůlený, nejpalčivější naopak česnek utřený nebo prolisovaný. Intenzitu můžeme naopak snížit přidáním kyselých přísad třeba citronové šťávy nebo další tepelnou úpravou. Jeho vůně je dána odrůdou.
Skladování:
Vhodné je pro něj chladné suché a temné místo. Nepatří do ledničky – mohl by začít klíčit anebo plesnivět. Lze také naložit i do soli nebo oleje.
A pár léčivých triků v dobách zimy a nachlazení:
Česnekový čaj:
Svaříme 1 litr vody, necháme mírně vychladnout a přidáme 4-5 najemno nasekaných stroužků česneku, čerstvou citrónovou šťávu a dle chuti med. Pijeme 3-4 šálky denně, a to jak teplé, tak studené. Nikdy ale čaj znovu nepřevařujeme, ztratil by své účinky.
Česnekovo – medová první pomoc:
Jeden nebo půl stroužku (podle velikosti) prolisujeme a smícháme s polévkovou lžící medu. Takovouto meducínu si dopřáváme každých 5 hodin. Pomáhá v boji s infekcí a posiluje tělo.
Česnek HAVEL, VEKAN a SLAVIN II – to jsou naše letošní hvězdy.
A za nahlédnutí stojí také náš článek o ČESNEKOVÝCH VÝHONCÍCH.