Salát
Listové a hlávkové saláty mají svoji domovinu snad v Asii a ve Středomoří
Hlávkový salát má uzavřenější hlávku.
Salát listový má pak volnější hlávku a listy je z něj možné sklízet postupně. Vyšlechtěná je celá řada zajímavých tipů a odrůd, ochutnat tak můžeme například i salát ledový, římský, chřestový…
V naší zahradě letos kralují tyto odrůdy salátů: salát batavia Corcovado, batavia Saragossa, batavia Cerbiata, dubáček Kishieri a Rubinette, hlávkové saláty Červánek, Král máje, Pirát a Marveille des quatre saisons. Z ledových pak Gustinas, Jasperinas, Saladin a Redin.
Červeně zabarvené saláty v listech shromažďují významné množství karotenu, který chrání před látkami poškozujícími buňky. Zelený salát je bohatý na hořčík, který je důležitý při přenosu nervových vzruchů především ve svalech.
Jak nejlépe skladovat?
V ledničce v plastovém zavřeném boxu nebo sáčku. Vydrží pak svěží až týden. Platí ale, že omývat salát vždycky až těsně před přípravou a následným podáním.
Salát obecně chutná skvěle s nejrůznějšími zálivkami. Jejich základem je kvalitní ideální za studena lisovaný olej a citronová šťáva nebo ocet. K nim můžete přidat nejrůznější bylinky, semínka nebo také hořčici.
Recept na zálivku s hořčicí a s medem:
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hořčice
- 5 lžic oleje
- sůl
- mletý pepř
- bylinky podle chuti
Postup:
Přísady dejte do misky nebo do sklenice důkladně je promíchejte vidličkou nebo metličkou a přidejte na salát.
Dobrou chuť!