Bylinky z naší zahrady
Bylinkové svazky provází po celou sezónu každou bedýnku, kterou k vám pošleme. Snažíme se dělat z nich krásné voňavé kytičky, které ozdobí váš stůl a ochutí vaše jídlo.
Pokud si někdy nevíte rady s některou z našich bylinek, inspirujte se v tomto článku. Najdete zde recepty, tipy na zpracování i možnosti a návody na uchování. Seznam všech našich bylinek s odkazy na jednotlivé detailní články najdete na konci této stránky 🙂
Doufáme, že se z našich bylinkových svazků budete těšit stejně, jako my při jejich vázání 🙂 Vyzkoušejte třeba následující recepty.
Recepty na zpracování bylinek:
Jak na správný bylinkový čaj
Bylinkové máslo
Bylinkový olej na dva způsoby
Bylinkové pesto
Bylinkový sirup
Jemný bylinkový parfém, masážní či opalovací olej
Jak na uchování bylinek
Chcete si zachovat bylinky čerstvé co nejdéle? Vložte jejich stonky do sklenice s vodou a uschovejte do lednice. Vodu vyměňujte každý den a stonky podle potřeby zakracujte, aby neuhnívaly. Takto vám vydrží minimálně týden jako právě uříznuté.
Čerstvost bylinek zachováte nejdéle mražením. Omyjte je a lehce otřepejte či osušte. Osušené je uzavřete do mrazících sáčků či krabiček a dobře popsané uschovejte do mrazničky. Mrazit můžete celé snítky, lístky vcelku či nadrobno pokrájené, vydrží Vám takto minimálně 6 měsíců. Po rozmrazení ihned spotřebujte.
Pokud nemáte k dispozici mrazák a chcete si bylin užívat i v zimě, nasušte je na síťce (dobře poslouží i záclona či jemné sýrařské plátno nebo plena) nebo zavěšené v menších svazečcích na dobře větraném tmavém místě. Dostatečné suché bylinky poznáte tak, že šustí a jsou křehké. Mělo by se tak stát maximálně po týdnu. Uschováte je bez stonků, nejlépe v uzavíratelných skleněných nádobách na tmavém místě. Tam nepodlehnou plísním ani vlhkosti, která by znehodnotila jejich účinek a aroma. Bylinky uschovávejte podle jednotlivých druhů nebo si vytvořte směsi bylin, které budete používat rovnou, například do polévek či na gril.
Pamatujte, že některé bylinky sušením částečně ztrácejí aroma, proto je lepší používat je čerstvé nebo mražené.
Jaké bylinky pěstujeme:
- Afrikán
Listy i květy se používají k ochucení omáček, polévek, zeleninových i ovocných salátů, na různá masa, brambory nebo na ovonění cukru. Čaj z květů pomáhá při bolestech břicha nebo průjmu a poslouží jako čistící pleťová voda. Olej či koupel uleví při revmatických onemocněních. - Bazalka
Podporuje trávení, chuť k jídlu a uklidňuje. Čerstvé listy se používají k rajčatům, do salátů, omáček, polévek, k rybám, na výrobu pesta, ale i dezertů. Bazalkový čaj působí proti nadýmání a snižuje hladinu cukru v krvi. - Brutnák lékařský
Listy se hodí do salátů, na chléb s máslem, do pomazánek, k nakládání do octa a oleje. Mají jemně nakyslou chuť a obsahují velké množství vitaminu C. Květy se používají jako dekorace na moučníky, zamražené do kostek ledu ozvláštní koktejly a limonády. - Dobromysl neboli Oregano
Listy se používají jako koření. Jejich aroma vynikne po usušení. Výborně ochutí především rajčatové omáčky, pizzu, těstoviny, ale i masa a ryby. Čaj z listů a květů pomáhá s trávením, zlepšuje dýchací obtíže a astma, je výborným přírodním antiseptikem. - Hořčice (Asijská listová zelenina)
Listová hořčice obsahuje antioxidanty, protirakovinné glykosinoláty, množství vitamínů (A, C, B) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík) nebo kyselinu listovou. Má peprně hořčičnou chuť, takže zvýrazňují saláty; po uvaření je o něco jemnější. Sklizené listy můžete konzumovat čerstvé. Díky své štiplavé chuti dokážou zajímavě ochutit salát. Můžete je také podusit s rýží, čočkou nebo masem, případně s ní dochutit polévku. - Chryzantéma (jedlá)
Mladé listy a stonky se hodí do salátů a na špenát, smažené na oleji s česnekem a chilli se používají k dochucení masa a rýže. Květy poslouží jako jedlá dekorace. Z kořenů se vaří čaj proti bolesti hlavy, krku, k zotavení z chřipky, při diabetu a k posílení zraku. - Koriandr
Někdy se mu říká i „asijská petržel“. Nať se skvěle hodí pro výchosní a mexickou kuchyni. Rozemletá semínka se hojně využívají v kuchyní orientální. Tahle bylinka nám zlepší trávení, mírní nadýmání, napomáhá proti infekcím dýchacích cest. Semínka mají uklidňující účinky a kořen prospívá vazům a šlachám. Čerstvou natí lze posypat asijská a mexická jídla a polévky. Hodí se do salátů, k masu, k těstovinám a luštěninám. Ve studené kuchyni můžeme koriandrem ochutit dipy a jogurtové dresinky. Semínka lze využít i při nakládání zeleniny, jako jsou okurky nebo řepa. - Kopr
Listy a květy se používají na saláty, do pomazánek, zeleninových a rybích jídel, do omáček a polévek, k dochucení másla a při konzervování. Semínka podporují chuť k jídlu a pomáhají při plynatosti a žaludečních křečích. - Levandule
Listy se hodí k okořenění masa a do nejrůznějších nádivek. Květy rozemleté s cukrem se používají při pečení. Čaj pomáhá proti nespavosti a bolestem hlavy. Levandulový olej urychluje léčení popálenin i štípnutí hmyzem a působí jako repelent. - Libeček
Listy se používají do salátů, dušených pokrmů, polévek, sýrových pomazánek či masových jídel. Drcená semena zajímavě okoření chleba či rýži. Čaj ze semen a listů léčí zažívací potíže, pomáhá proti nadýmání a zlepšuje hospodaření s tělními tekutinami. - Lichořeřišnice
Je silným přírodním antibiotikem, pročišťuje krev a posiluje obranyschopnost organizmu. Jedlé jsou listy i květy. Sbírají se čerstvé do salátů, pomazánek a bylinkového másla. Ze semen se připravují tinktury na podporu imunity. - Majoránka
Používá se k okořenění masových a bramborových pokrmů, do hustých polévek a nákypů. Výluh z listů pomáhá při žaludečních onemocněních, plynatosti a bolesti hlavy, doporučuje se při léčbě nechutenství, nachlazení a potížích dýchacích cest. Žvýkání listů přechodně zmírní bolesti zubů. - Máta
Listy a květy se hodí do nápojů, salátů, do jogurtu, zmrzliny, do likérů a cukroví. Zajímavě okoření i zeleninová a masová jídla. Mátový čaj pomáhá při nachlazení, při zažívacích poruchách a potížích s játry a žlučníkem. Jako ingredience se používá v kosmetice, pro koupele a masáže. - Mateřídouška
- Meduňka
Listy se používají do slaných i sladkých salátů, omáček, k rybímu masu, do tvarohových pomazánek a při zavařování. Při dušení s ovocem tlumí jeho kyselost. Odvar z listů napomáhá proti nespavosti, závratím a nervozitě, podporuje trávení a působí proti virům a bakteriím. - Měsíček
Okvětní plátky se používají jako přírodní barvivo do jídel, např. másla a pomazánek, čajových sušenek a omelet. Mladé listy se hodí do salátů a na vaření. Měsíček je ceněný jako lék na kožní nemoci, drobná škrábnutí, záněty a popáleniny. Ulevuje při kocovině. - Pažitka
Podporuje trávení a chuť k jídlu a má mírně antiseptické účinky. Hodí se do salátů, zálivek, jako ozdoba jídel nebo do bylinkového másla. Do pokrmů jako jsou omáčky a polévky je lepší přidávat ji až nakonec, aby se vařením neztratil vysoký obsah vitaminu C. Jedlé jsou i květy. - Petržel
Listová petržel se výborně hodí do pomazánek, omáček, polévek, zeleninových a rybích jídel. Pozor, varem ztrácí vysoký obsah vitaminu C a A. Patří mezi rostlinná afrodiziaka – obsahuje silice, které mají silné močopudné účinky. Při její konzumaci tedy dochází k většímu prokrvení pohlavních orgánů a tím i k větší chuti na sex. - Rozmarýn
Nahořklá chuť listů výborně ladí s pečeným masem, rybami nebo zeleninou. Používají se i do polévek, chleba, k aromatizování cukru, octa, oleje či vína. Obsahuje antibakteriální a antioxidační látky, povzbuzuje organizmus, podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu. Působí jako repelent. - Saturejka
Používají se čerstvé i sušené listy pro ochucení luštěninových pokrmů, k přípravě jehněčího masa, ryb, do hustých polévek a bramborových jídel. Čerstvé výhonky se hodí k ochucení oleje, octa. Čaj napomáhá odkašlávání. V kosmetice se využívá například na napařování mastné pleti a do pleťových tonik. - Šalvěj
Listy se používají k ochucení masa, ryb, pro špikování, v malém množství také do jogurtu, tvarohu, ovocných salátů a zavařenin. Čaj poslouží jako kloktadlo při zánětech v krku a proti nadměrnému pocení. Přidává se do pleťových vod, šamponů a desodorantů. - Tymián
Listy a snítky se používají jako koření do tučných masitých jídel a salátů, ale i na dezerty. Čaj pomáhá při zažívacích obtížích a kašli, působí antisepticky, uvolňuje svaly a používá se i jako lék na bolest v krku a kocovinu. - Yzop
Listy a květy se používají k okořenění tučného masa, divočinu, ryb, přidávají se do polévek, salátů a směsí na grilování. Hodí se i k aromatizaci olejů, octa a do likérů. Jako léčivá bylina se používá při zažívacích obtížích, při kašli a jako kloktadlo při zánětech v krku.