Cibule
Cibule pochází ze západní Asie a odtud se rozšířila do celého světa. V Asii a v orientu je cibule jedním z nejstarších tradičních přírodních léků a má velice pestré využití v kuchyni po celém světě.
A jak nám prospívá?
Působí jako antibiotikum, a tak pomáhá proti nejrůznějším druhům infekcí a zánětů. Snižuje také krevní tlak a krevní cukr, posiluje imunitní systém. Zmírňuje otoky a štípnutí hmyzem, povzbuzuje chuť k jídlu a působí pozitivně na náladu.
Nejčastěji se můžeme setkat s lahůdkovou naťovou a cibulí kuchyňskou, která má mnoho odrůd a tvarů. Mívá nejčastěji barvu bílou, žlutou a červenou. Dalším typem cibule je například šalotka. Ta má jemnější chuť a její cibulky rostou v trsech.
Jsou-li cibule skladovány na vzdušném, suchém a tmavém místě, lze je uchovávat po dobu několika měsíců.
Všestranné využití v kuchyni:
Téměř žádná jiná zelenina není tak univerzálně použitelná jako cibule. Jídlu dodává aroma, chuť a sladkost. Jíst se dá syrová, pečená i vařená. Bývá chuťovým základem pro mnoho pokrmů. V některých jídlech – třeba v cibulové polévce, v cibulovém koláči nebo v cibulovém závinu a marmeládě – je dokonce hlavní přísadou. Cibule se používá v mnoha zeleninových, rybích a masových pokrmech, v polévkách, omáčkách, salátech, pomazánkách… Výtečně chutnají i nakládané „skleněné“ cibulky. Červená cibule má třeba jemnější chuť a díky svému dekorativnímu vzhledu se více hodí ke zdobení pokrmů a pomazánek.
Pár triků, jak u cibule nebulet…😊
Typické aroma i chuť dodává cibuli sirná sloučenina zvaná aliin. Tato těkavá sloučenina vzniká až při nakrojení cibule. Síru obsahuje i thiopropanal S-oxid, což je látka, která při krájení cibule způsobuje člověku nepříjemné slzení.
Jedním z triků je krájet ji jako kuchaři profíci – tedy rychle a tak, abychom cibulových buněk poškodili co nejméně. Tajemství tedy je ostrý nůž, dobré prkénko a ponechání „bubáka“. Toho skrojíme naposledy. Další rady jsou: dáme cibuli asi na 20 minut do ledničky, nebo během krájení občas opláchněme prkénko, nůž i cibuli vodou.
V roce 2023 na našich záhonech najdete tuto cibuli: RED BARON, STURON, STUTTGARTER REISEN