Dýňová polévka s jogurtem

Jedna z mnoha báječných dýňových polévek. Tato je odlehčena bílým jogurtem.

K přípravě budeme potřebovat:

  • Dýně Hokkaido – 1 kus
  • Mrkev – asi 300 g, možno i více, pokud je dýně menší
  • Bílý jogurt – 1 malý kelímek
  • Olivový olej, lze i dýňový
  • Máslo
  • Balzamikový olej – asi 1 polévková lžíce
  • 4 stroužky česneku
  • Zázvorový kořen – stačí málo na postrouhání, můžeme použít i zázvor naložený, pokud máme třeba proti nachlazení
  • Bylinky a koření – kmín, sůl, pepř (lze i kajenský), 3 lístky šalvěje a 5 snítek tymiánu (lze i sušené)
  • Zeleninový vývar – 1 litr
  • Dýňová semínka – lze opražit přímo z dýně, nebo užijeme koupená
  • Krutonky pečiva

Postup:

Dýni omyjeme, rozřízneme a vydlabeme semínka. Dužninu pokrájíme na kostičky. Mrkev si očistíme a také nakrájíme na kostičky nebo tenká kolečka. Na pánev dáme trochu oleje, přidáme nakrájenou mrkev a dýňové kousky. Přidáme stroužky česneku, pár stouhánků zázvorového kořene, tymián, kmín a šalvěj a jemně pokapeme balzamikovým octem. Krátce orestujeme, pak maličko podlijeme vývarem a necháme pod pokličkou dusit asi půl hodiny. Mezitím si v hrnci na másle zesklovatíme cibulku. Přidáme změklou dýni s mrkví a kořením. Dolijeme zbytek vývaru a necháme krátce povařit. Následně rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme jogurtem a dochutíme pepřem a solí. Na talíři dozdobíme ještě lžičkou jogurtu, bylinkami, dýňovými semínky a můžeme pro požitek přidat i krutonky.

Dobrou chuť!

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.