Dýňová polévka s jogurtem
Jedna z mnoha báječných dýňových polévek. Tato je odlehčena bílým jogurtem.
K přípravě budeme potřebovat:
- Dýně Hokkaido – 1 kus
- Mrkev – asi 300 g, možno i více, pokud je dýně menší
- Bílý jogurt – 1 malý kelímek
- Olivový olej, lze i dýňový
- Máslo
- Balzamikový olej – asi 1 polévková lžíce
- 4 stroužky česneku
- Zázvorový kořen – stačí málo na postrouhání, můžeme použít i zázvor naložený, pokud máme třeba proti nachlazení
- Bylinky a koření – kmín, sůl, pepř (lze i kajenský), 3 lístky šalvěje a 5 snítek tymiánu (lze i sušené)
- Zeleninový vývar – 1 litr
- Dýňová semínka – lze opražit přímo z dýně, nebo užijeme koupená
- Krutonky pečiva
Postup:
Dýni omyjeme, rozřízneme a vydlabeme semínka. Dužninu pokrájíme na kostičky. Mrkev si očistíme a také nakrájíme na kostičky nebo tenká kolečka. Na pánev dáme trochu oleje, přidáme nakrájenou mrkev a dýňové kousky. Přidáme stroužky česneku, pár stouhánků zázvorového kořene, tymián, kmín a šalvěj a jemně pokapeme balzamikovým octem. Krátce orestujeme, pak maličko podlijeme vývarem a necháme pod pokličkou dusit asi půl hodiny. Mezitím si v hrnci na másle zesklovatíme cibulku. Přidáme změklou dýni s mrkví a kořením. Dolijeme zbytek vývaru a necháme krátce povařit. Následně rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme jogurtem a dochutíme pepřem a solí. Na talíři dozdobíme ještě lžičkou jogurtu, bylinkami, dýňovými semínky a můžeme pro požitek přidat i krutonky.
Dobrou chuť!