Fazolky s kuskusem a bylinkami:
Jednoduché, rychlé a lehké jídlo s mnoha obměnami.
Budeme potřebovat:
- Fazolové lusky – 400 g
- Kuskus – 1 šálek
- Olej, při verzi čistě rostlinné použijme extra panenský olivový
- Cibule červená – 1 kus nebo 2 menší cibulky
- Česnek – 2 stroužky
- Nasekané čerstvé (nebo sušené) bylinky: tymián, rozmarýn, dobromysl – množství asi o obsahu čajové lžičky
- Sůl a pepř podle chuti
- Sójová omáčka
- Petržel, rukola na dozdobení
- (Dále viz: Tipy na obměnu)
Je to jednoduché:
Kuskus připravíme podle návodu. Většinou platí – jeden díl kuskusu zalijeme dvěma díly vroucí vody. Jen mírně osolíme, kápneme kapku oleje a sójovky a pod pokličkou necháme 10 minut odpočívat.
Fazolky omyjeme a odřízneme konečky. Lze je i pokrájet. Cibuli oloupeme, pokrájíme na půlkolečka a rozdělíme na dvě hromádky. Jedna bude sloužit jako základ, druhá na konečné dozdobení. Na trošce oleje a na cibulce necháme pár minut prohřát lusky. Přidáme sekané bylinky a prolisovaný česnek, promícháme, aby se spojily chutě. Přisypeme polovinu kuskusu. Orestujeme dozlatova.
Přílohou může být druhá polovina vařeného kuskusu. Na talíři pokrm dozdobíme nasekanou červenou cibulkou, petrželkou nebo rukolou.
Tipy na obměnu:
- Před úpravou je možné fazolky spařit osolenou vodou a poté prudce zchladit vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování.
- Místo restování lze zeleninu podusit s troškou vody pod pokličkou. Směs sice nebude tak křupavá, ale není třeba stále míchat.
- K fazolkám můžeme přidat nasekané listy mangoldu. Je to také dobrota.
- Ti, co bez masa nedají ani ránu, si před orestováním lusků opečou trochu slaniny nebo kuřecí nudličky. Pak přidají vše ostatní.
- Ti, co fandí jen rostlinné stravě, mohou nechat jen tak – recept je právě pro ně – nebo přidat třeba uzený tempeh.
- Konečné dozdobení jídla může korunovat i trocha strouhaného sýra.
Dobrou chuť!