Jedlá chryzantéma
Už se vám dostala do rukou tahle trochu nenápadná a záhadná květinka? V naší zahradě roste do krásy a je, jak se říká, k nakousnutí. Řadí se do skupiny asijské zeleniny a zároveň bylinek, o kterých jsme již psali v některém z předchozích článků.
Recept, nerecept. Zkuste vy být labužnickým inventorem
V našich zahradách bývá novinkou a moc receptů zatím k mání není. Zkuste ale ochutnat mladé výhonky a listy a použijte je do svého oblíbeného zeleného salátu nebo při grilovačce. Korunu kráse i chuti pak dodají i květy.
- Kráska mnoha jmen
Když se po ní budeme v obchodě nebo na trzích shánět, dejme na její latinské pojmenování Chrysanthemum coronarium, protože bývá známa pod mnoha různými – někdy až exotickými, názvy. Třeba zlateň věncovitá či kopretina věncová, nebo třeba Maiko…
- A vyroste i mně?
A když si semínka sami zasadíme, je to snadné pěstování a překvapí nás rychlý růst. Jedná se o nenáročnou a velmi odolnou rostlinu. Dobře poroste i v oblastech s vyšší nadmořskou výškou. Jediným požadavkem pro zdárný růst je dostatečně vlhká půda. Na první sklizeň se můžeme těšit za šest až osm týdnů. V květu však buďme pozorní, je třeba rychle sklidit pro zachování dobré chuti.
- Kvítka jen pro okrasu? Ani náhodou!
Je krásná a zdravá, ale její chuť není pro každého… V pokrmu dokáže jedlá chryzantéma potěšit oko svojí dekorativností a jazyk strávníka zase svou lehce štiplavou chutí. Květy a opravdu mladé listy štiplavé nebývají. Jak jsme si už ale říkali u asijské zeleniny a listových hořčic, každý si chuť musí objevit. Chce to prostě zkusit…
Je to však neocenitelný zdroj provitamínu A, vitamínu C, silic, antioxidantů a fenolových sloučenin, které našemu tělu pomáhají v boji proti zánětům a zhoubnému bujení. V bylinných prodejnách lze pořídit i čaje z květů nebo kořene, které se užívají při diabetu či migréně.
Chryzantéma se využívá čerstvá a tepelně neupravená. Nejlepší jsou mlaďonké listy, výhonky a květy. Jakmile rostlina začne kvést, je na čase ji sklidit celou. Velmi rychle totiž přichází o svou šťavnatost a křehkost a v zelených částech začínají převládat nepříjemně palčivé a hořké tóny. Bývá součást zeleninových příloh k masitým jídlům nebo i jako zajímavá součást salátů. Může nám pomoci s trávením mnohdy těžkých asijských jídel jako součást salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných orientální kuchyní.
- Čajová zajímavost
Květy bývají součástí čajových směsí, takzvaných květinových čajů. Nejčastěji se kombinují s čajem Pchu-er a Lung-ťing.
- Bodyguard na záhonu
Chryzantéma prý svou vůní odpuzuje housenky, takže při vysázení na záhony mezi ostatní zeleninu působí jako přírodní ochránce.