Lahodný kapustový nákyp
Zdravá a chutná pochoutka s pár triky.
Budeme potřebovat:
- Kapusta – polovina středně velké hlávky, asi 500 g
- Olivový olej – 2 lžíce
- Slanina – 200 g
- Cibule – 1 kus
- Česnek – 3 stroužky
- Polohrubá mouka – 200 g
- Mléko – 200 ml
- Zakysaná smetana – 50 ml
- Vejce – 2 velká
- Petrželová nať 1 – lžíce sekané petrželky, naťová cibulka udělá podobnou službu s trochu jinou chutí. Ale hodí se také.
- Sůl – ½ čajové lžičky
- Pepř – podle chuti
- Tymián na dochucení a dobré trávení
- Podle chuti na dovršení strouhaný sýr – ale nemusí být
Jak na to:
První trik: Prázdnou zapékací misku či pekáček necháme předehřívat v troubě nastavené na 180 stupňů.
Kapustu si očistíme, rozčtvrtíme (vyjmeme košťál) a nakrájíme na tenké nudličky. Následně ji 3 minuty předvaříme nejlépe v páře na napařovači knedlíků. Nevaříme úplně doměkka, stačí jen chvilka. Pokud postupujeme jinak a kapustu povaříme ve vodě se solí, můžeme vodu po scezení do jiného hrnce schovat třeba na polévku, pak s kapustou v cedníku postupujeme stejně.
Druhý trik: Povařenou kapustu blanšírujeme – rychle ji schladíme v cedníku pod tekoucí vodou nebo ledem. Listy pak vysušíme. A co pak?
Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Slaninu dáme do pánve, podlijeme dvěma lžícemi vody a na středním plameni necháme vodu vypařit a slaninka nám pustí svůj vlastní tuk, opečeme až dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a necháme jen krátce změknout. Odstavíme mimo sporák. Ušleháme si dvě vejce s mlékem, přidáme sůl, pepř, špetku tymiánu, smetanu a mouku. Vyšleháme si řidší těsto, do kterého vmícháme i polovinu obsahu pánvičky. Do horkého pekáčku v troubě nalijeme trochu oleje, pekáčkem zakroužíme, aby se rozlil po celém dně a necháme ještě minutku nahřívat. Pak do pekáčku nalijeme polovinu těsta. Na těsto navršíme kapustu a vmícháme ještě druhou polovinu slaninky z pánve. Zalijeme zbylým těstem, hezky a pečlivě rozetřeme. Vložíme do stále ještě zapnuté trouby a pečeme 35–45 minut, až je nákyp na povrchu zlatavý a pevný. Možno nasypat před dopečením trochu sýra navrch. Lze jíst horký, vlažný i studený. Před podáváním ozdobíme petrželkou nebo cibulkou, která dílo korunuje.
Přejeme dobrou chuť!
Inspiraci pro tento recept naleznete ZDE.