Pažitkový dip – přílohový tip!
Dochutí skvěle maso i zeleninu.
Co budeme potřebovat:
- Pažitka – 30 g, může být i s květy
- Pomazánkové máslo – 100 g
- Majonéza – 1 polévková lžíce
- Mléko nebo smetana – od oka na zředění
- Hořčice dijonského typu – 1 čajová lžička, možno i čerstvé hořčičné listy
- Kurkuma – špetka
- Vinný ocet – 1 čajová lžička
- Sůl
- Pepř – nejlépe čerstvě mletý
Veganská varianta:
Použijeme veganské pomazánkové máslo, sójové mléko, veganskou majonézu nebo sojanézu
Postup:
Pažitku omyjeme a nasekáme nadrobno. Pokud má už rozkvetlé květy, nevyhazujeme je, otrháme je a květenství rozdělíme na jednotlivé kvítky.
Máslo, majonézu, hořčici, kurkumu a vinný ocet umícháme dohladka a podle potřeby přidáme mléko nebo smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
Přímo do hladkého dipu přidáme asi 2/3 pažitky a třeba i část květů, znovu umícháme a finálně dozdobíme ještě zbytkem nasekané pažitky a kvítky. Před podáním dáme na chvilku do ledničky.
Je to výborné a svěží dochucení hlavního jídla, ať už se jedná o pečené či grilované maso nebo zeleninu.
Jedním z vylepšení může být, že použijeme i přímo čerstvě nasekané listy třeba hořčice Moutarde rouge metis místo hořčičné pasty a dodáme dipu zase trochu jiný rozměr. (To jsem udělala dnes já.) Nepřebijme však skvělou chuť pažitky.
O libůstkách, jako jsou pažitkové květy nebo listy hořčic, najdete více informací v našich článcích.
Dobrou chuť!