Slaný závin s kadeřávkem a mangoldem
Slaný závin – vděčný pokrm, do kterého zpracujete prakticky cokoliv. V tomto receptu zužitkujeme hlavně kadeřávek a mangold. Přidat do něj ale můžete i přebytečnou mrkvičku nebo nastrouhanou cuketku či jinou zeleninu.
Budete potřebovat:
listové těsto na 1 závin
4-6 listů kadeřávku
4-6 listů mangoldu (lze nahradit špenátem)
1 střední cibule
1 stroužek česneku
Sýr či šunku podle chuti
Čerstvé bylinky jako pažitka, petrželka, tymián, saturejka, dobromysl nebo jiné…
Vajíčko na potření
Postup:
Mangold i kadeřávek oddělíme od stopek. Spaříme v páře nebo ve vodní lázni nejprve listy a poté i stonky (ty budou potřebovat trochu delší čas). Na oleji osmahneme najemno pokrájenou cibulku, ke konci přidáme prolisovaný česnek na rozvonění. Až spařená zelenina trochu vychladne, pokrájíme ji na malé kousky a smícháme s trochou soli, bylinkami a cibulkou s česnekem.
Na plech si připravíme rozválené listové těsto. Nejprve poklademe sýr nebo šunku podle chuti, poté navrch rozprostřeme špenátovou směs s kadeřávkem a mangoldem.
Těsto zavineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180° asi 15 minut.