Zelená omáčka s brutnákem a bylinkami
Tahle studená smetanová omáčka je výborným doplněním nejen letních pokrmů.
Budeme potřebovat:
- Asi 300 g bylinek (brutnák, petržel kudrnka, pažitka, kerblík, kopr, řeřicha, meduňka)
- Zakysaná smetana – 1 kelímek 250ml
- Kvalitní bílý jogurt – 1 kelímek 150ml
- Cibule šalotka – asi 3 cibulky
- Sůl
- Pepř – nejlépe čerstvě namletý
- Ocet nebo citronová šťáva
- Vejce vařená natvrdo – 4 vajíčka
Jak postupovat?
Bylinky opereme a nasekáme. Zamícháme je do směsi zakysané smetany a jogurtu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, osolíme, opepříme, okořeníme a okyselíme (citronovou šťávou nebo octem). Nakonec vmícháme 4 nahrubo nasekaná vejce a podáváme jako lehkou letní omáčku například k pečeným bramborám.
Dobrou chuť!
Inspirací pro tento recept je zdroj www.ireceptar.cz